De ce are nevoie porumbul de micorizare?
   08-04-2021 23:12:15    Comments 0
De ce are nevoie porumbul de micorizare?

Serhii Gavrylov,

Doctor în agricultură, agronom-cercetător al BTU-CENTER

 

 

Din cauza lipsei de umiditate sau a nutrientilor insuficient, productivitatea porumbului poate scădea cu 20-50% în perioadele prelungite de stres. Una dintre modalitățile de îmbunătățire a rezistenței la stres a porumbului este micorizarea. Micoriza este o simbioză a unei ciuperci și a unei plante, atunci când rădăcinile plantelor acumulează carbohidrați, pe care planta îi împarte cu ciuperca. La rândul său, ciuperca, colonizând rădăcinile, ajută planta să absoarbă nutrienții din sol.

 

Microbiologii companiei ucrainene BTU-CENTER și-au dezvoltat propriul produs, a cărui eficacitate este recunoscută nu numai în Ucraina, ci și în Bulgaria, Moldova, Belarus, Kazahstan - preparat micorizant MYCOFRIEND. Include un complex de ciuperci care formează micoriza - Glomus VS, Trichoderma Harzianum; microorganisme care contribuie la formarea rizosferei în zona rădăcinii plantelor - Streptomyces sp., Pseudomonas Fluorescens și bacterii mobilizatoare de fosfor - Bacillius Megaterium var.phosphaticum, Bacillus Subtilis, Bacillus Muciloginosus, Enterobacter sp. MYCOFRIEND ajuta la formarea micorizei și are activitate fungicidă în rizosfera plantelor. Pentru a facilita aplicarea, preparatul este produs sub formă lichidă și pe bază de turbă, cu o compoziție și concentratie identice.

 

Cercetătorii străini au stabilit că inocularea micorizică este relevantă în condiții de lipsă de umiditate a solului. Datorită ramificării hifelor fungice, este posibil ca sistemul radicular al plantei cu micorize să acopere un volum mai mare de sol, crescând astfel nu numai cantitatea, ci și rata de absorbție a apei. Studiile efectuate cu ajutorul microscopiei speciale a plantelor au arătat că diametrul hifelor ciupercilor micorizice este de 2-20 microni, în timp ce cele mai subțiri rădăcini ale plantelor au un diametru de 100-200 microni, iar lungimea hifelor poate fi de 50-100 de ori mai mare decât rădăcinile [1, 2, 3].

 

În plus față de capacitatea de a preveni stresul provocat de seceta, micorizarea porumbului este relevantă pentru optimizarea aprovizionării plantelor cu fosfor accesibil, a cărui concentrație este scăzută în majoritatea solurilor. Acest lucru se datorează faptului că ortofosfatul, ca cea mai accesibilă formă de fosfor absorbit de plante, nu este mobil și poate fi absorbit de rădăcini doar la o distanță de câțiva milimetri de suprafața lor [4, 5]. Astfel, „pete” cu o deficiență de fosfor se formează în zona rădăcinii, deoarece absorbția sa de către plante are loc mai repede decât este restaurată. Datorită ramificării hifelor micorizice, fosforul devine disponibil la o distanță mult mai mare - până la 12 cm [6]. Conform principiului similar, crește posibilitatea absorbției compușilor de oligoelemente de către plante - cupru, zinc, sulf, magneziu, fier etc. [7].

 

Rezultatul final care confirmă eficacitatea oricărei măsuri agricole este productivitatea culturilor. După cum reiese din numeroase studii științifice [4-7] efectuate cu micoriza, în aproape 80% din experimente formarea micorizei a îmbunătățit creșterea și dezvoltarea plantelor, crescând astfel productivitatea acestora. Experimentele efectuate în ferme din diferite regiuni ale Ucrainei au arătat că, de exemplu, în regiunea Kiev în cazul fertilizării în rând cu forma lichidă a preparatului MYCOFRIEND la semănatul porumbului, creșterea randamentului culturilor într-una din ferme a fost de 0,7 t / ha, iar în cealaltă - 0,3 t / ha (vezi graficul). Aplicarea preparatului pe bază de turbă MYCOFRIEND pentru tratarea semințelor direct în mașina de însămânțat la o rată de 4 kg / t de semințe în ceea ce privește regiunea Vinnytsia a asigurat creșterea randamentului de 0,3 t / ha. Schema de aplicare similară în regiunea Rivne a oferit o creștere a randamentului de porumb de 1,1 t / ha și în regiunea Cherkasy, unde nu au existat ploi aproape toată vara - 0,7 t / ha.

 

Fig. 1 Eficacitatea MYCOFRIEND pe porumb, 2018-2019. D - experimente, cu aplicarea MYCOFRIEND; K - controale, fără aplicarea MYCOFRIEND.

 

În partea Polisska a regiunii Zhytomyr, tratarea semințelor de porumb cu acest preparat biologic în mașina de însămânțat, dar cu o rată de 5 kg / t de semințe, a asigurat o creștere a randamentului recoltei de 0,7 t / ha.

Sursă: BTU Center Publications

Comments

Log in or register to post comments