Micoriza de la „BTU-Center”: evaluarea specialistului
   08-04-2021 23:05:06    Comments 0
Micoriza de  la „BTU-Center”: evaluarea specialistului

A trecut mai bine de un an de când compania „BTU-Center” a prezentat biopreparatul „MYCOFRIEND” - primul produs din gama sa de produse cu ciuperci microscopice Glomus VS, care formează micoriza cu marea majoritate (cu excepția cruciferelor) a plantelor cultivate in Ucraina. Anul acesta, acest segment de produse a fost completat de „MELANORIZ” - al doilea produs micorizant cu proprietăți detoxifiante.

Cum funcționează exact aceste preparate? Ce rezultat oferă  culturilor de bază? Care este efectul lor asupra solului? Am adresat aceste și alte întrebări șefului Laboratorului de Micologie Aplicată a „Institutului de Biotehnologie Aplicată”, doctor în științe biologice, Tamara Vinnichuk.

Tamara Vinnichuk, șefa Laboratorului de Micologie Aplicată a „Institutuli de Biotehnologie Aplicată”, doctor în științe biologice

Tamara Serhiivna, vă rugăm să prezentați procesul de micorizare. Ce se întâmplă după contactul ciupercilor micorizice cu o sămânță?

- Ciupercile micorizice devin active după germinarea seminței sub acțiunea secrețiilor radiculare ale plantei. În primul rând, folosind un organ hifal (appressorium), ciuperca se instaeaza la rădăcini. Apoi, o hifă infecțioasă crește din apressorium în interiorul rădăcinii și se dezvoltă într-un miceliu. Apoi, hifele pătrund în celula plantei și formează arbuscule (ramuri), în care are loc un schimb intens de substanțe nutritive: ciupercile dau plantei umiditate și substanțe nutritive într-o formă ușor accesibilă și, în schimb, primesc carbohidrați. Datorită dezvoltării în continuare a micorizei, zona de absorbție a sistemului radicular al plantelor crește. În același timp, ciupercile micorizale contribuie la dezvoltarea antibioticelor naturale și inhibă dezvoltarea agenților patogeni ai fusariumului, a phytophtorei (mana), a alternariozei, a bacteriozelor negre și bazale și a altor boli, precum și a dăunătorilor, în special a nematozilor.

 

„BTU-Center” produce două preparate micorizice: „MYCOFRIEND” cu 2 ciuperci micorizice (Glomus VS, Trichoderma Harzianum) și „MELANORIZ” cu 4 ciuperci (Glomus, Aspergillus terreus, Trichoderma lignorum, Trichoderma viride). În ce cazuri ați recomanda aplicarea unui produs și în ce cazuri - celălalt?

- Ambele produse sunt utilizate pentru micorizarea cerealelor, leguminoaselor, culturilor tehnice, legumicole și fructifere. Diferența este că „MELANORIZ”, pe lângă funcția principală, este capabil să neutralizeze în sol efectul toxic al agenților patogeni, pesticidelor, factorilor antropici, datorită prezenței în prepararea ciupercilor Aspergillus terreus și a bacteriilor Arthrobacter sp ., prin urmare, poate fi recomandat pentru aplicarea pe soluri cu contaminare tehnogenică.

 

Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre acest proces.

- Ciuperci microscopice Aspergillus terreus produc o gamă largă de exoenzime (substanțe care descompun moleculele înconjurătoare, făcându-le mai hrănitoare pentru ciupercă - nota ed.), Care distrug activ atât polimerii naturali, cât și cei sintetici. Arthrobacter descompune o serie de elemente toxice din sol, folosindu-le pentru respirație și ca sursă de carbon și energie. În plus, neutralizează efectul toxic al agenților patogeni din sol, precum și crește rezistența plantelor la secetă, îngheț și efecte adverse similare pentru factorii vegetali.

 

Care este rolul bacteriilor în compoziția „MYCOFRIEND” (Streptomyces sp., Pseudomonas Fluorescens; Bacillius Megaterium var. Phosphaticum, Bacillus Subtilis, Bacillus Muciloginosus, Enterobacter sp) și „MELANORIZ” (Bacillus subtilis, Bacillus macerans, Paen, Arthrobacter)?

- Streptomyces sp. și microorganismele fluorescente Pseudomonas din compoziția „MYCOFRIEND” susțin formarea micorizei și rizosferei plantelor, produc metaboliți care inhibă dezvoltarea agenților patogeni, cresc imunitatea plantelor. Bacterii mobilizatoare de fosfor, Bacillius Megaterium var. phosphaticum, Bacillus Subtilis, Bacillus Muciloginosus, Enterobacter sp., sunt capabili să asimileze atât azotul organic cât și cel mineral, transformând fosfații și potasiul slab solubili și organici și potasiul din sol în săruri minerale foarte solubile ale acidului fosforic accesibile plantelor. Bacillus Subtilis sunt antagoniști ai microorganismelor patogene. Bacteriile din produsul „MELANORIZ” au funcții similare. Microorganismele fixează azotul din aer și, din cauza lipsei de oxigen, îl transformă în amoniac, Paenibacillus polymyxa produce antibiotice (fungicide și bactericide); unele specii de Arthrobacter sunt capabile să reducă nivelul de crom toxic 6-valent și 4-clorofenol din sol. Bacteriile din ambele preparate secretă BAS (substanțe biologic active - notă ed.): Enzime, vitamine, polizaharide și altele, care stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor, precum și rezistența lor la secetă, îngheț și alte condiții adverse.

 

Conform rezultatelor studiilor științifice, ce efect oferă „MYCOFRIEND” și „MELANORIZ” asupra culturilor de soia, floarea-soarelui, porumbului și grâului de iarnă?

- Studiul acestor preparate a fost realizat timp de 3 ani în cooperare cu instituții științifice (Institutul de Agricultură din Stepă, stațiile experimentale agricole de stat Khmelnytska și Volynska, stația de stat Skvyrska pentru producția ecologică etc.) sub formă de experimente pe terenuri mici. și la scară industrială. Conform rezultatelor experimentelor, eficacitatea preparatelor „MYCOFRIEND” și „MELANORIZ” a fost foarte similară: ambele au oferit o creștere a randamentului (în medie, soia-0,3-0,6 t / ha; floarea-soarelui-0,34-0,9 t / ha; porumb-0,4-1,2 t / ha; grâu de iarnă-0,4-1,0 t / ha).

 

Umiditatea este principalul factor limitativ atât pentru preparatele chimice, cât și pentru cele biologice. Cât timp / cât de activ funcționează substanțele active din preparatele „MYCOFRIEND” și „MELANORIZ” în timpul unei secete severe? Există rezultate ale cercetării care să susțină acest lucru?

- În prezent, influența umidității solului asupra ciupercilor micorizice este insuficient studiată. Dar s-a dovedit că ciupercile sunt mai bine adaptate la valori mai scăzute ale umezelii din mediu în comparație cu plantele. Odată ce ciupercile micorizale intră în contact cu sistemul radicular, acestea devin mai puțin sensibile la condițiile de mediu. În plus, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea lor este prezența unui sistem radicular viu al plantei. Propagându-se pe rădăcinile plantelor, ciupercile micorizice formează multe fire subțiri absorbante care au capacitatea de a pătrunde în cei mai mici pori de minerale, cele mai mici particule de sol și de a furniza apă rădăcinii cu substanțe nutritive dizolvate în ea. Drept urmare, plantele cu micoriza devin mai rezistente la secetă, dovadă fiind rezultatele a numeroase studii.

 

Care este, în opinia dumneavoastră, cel mai eficient mod de a introduce preparatele micorizice?

- Tratamentul cu preparate micorizale poate fi efectuat pe materialul de sămânță (plantare) și sistemul radicular al plantelor deja vegetante. Preparatele micorizate sunt destinate tratamentului semințelor de cereale, leguminoaselor, culturilor tehnice, legumicole, fertilizării în rânduri, fertilizării și, tratamentului răsadurilor.

 

Ce trebuie făcut atunci când trebuie să tratați semințele deja tratate cu substanțe chimice, în special fungicide?

- Aplicarea combinată a preparatelor micorizice cu pesticide este nedorită și uneori contraindicată (de exemplu, cu unele fungicide). Dacă există o astfel de nevoie, în fiecare caz este obligatorie efectuarea unui test de compatibilitate. După aceea, specialiștii companiei vor oferi recomandările necesare.

 

Eficiența produselor biologice poate fi îmbunătățită dacă sunt adăugate în amestecul rezervorului cu anumite produse chimice (îngrășăminte) sau biologice?

- În cazul utilizării amestecurilor de rezervoare, este obligatoriu să efectuați un test de compatibilitate, precum și să primiți recomandări ale specialiștilor companiei special pentru fiecare amestec de rezervoare. Unele îngrășăminte chimice, pesticide și preparate biologice pot afecta negativ creșterea și dezvoltarea microorganismelor care fac parte din preparatele micorizice. Și, dimpotrivă, unele pot spori sau suplimenta efectul lor pozitiv.

 

Ce reguli trebuie respectate în timpul tratamentului și însămânțării, precum și atunci când se introduc preparatele micorizice direct în sol?

- Principalul lucru este să evitați lumina directă a soarelui, astfel încât toate lucrările trebuie efectuate la umbră. Semințele sunt tratate cu o soluție de lucru a produselor biologice sau înmuiate în ea timp de 1-2 ore în ziua însămânțării. Semințele tratate sunt însămânțate imediat sau uscate în stare liberă. Tratamentul răsadurilor se realizează prin scufundarea pe termen scurt a sistemului radicular în soluția de lucru a produsului biologic, iar fertilizarea pe rând se efectuează în timpul însămânțării.

 

În ceea ce privește aciditatea și structura, în ce tip de sol funcționează cel mai bine microorganismele?

- Ciupercile funcționează cel mai bine în pH-ul neutru sau ușor acid al solului; mai bine - în intervalul de pH 4,5 - 6. În cazul în care aciditatea este sub pH 4 și peste pH 8, creșterea ciupercilor este încetinită sau oprită.

 

Cum afectează „ingredientele active” ale preparatelor micorizate solul?

Toate microorganismele din compoziția preparatelor micorizale afectează solul in mod pozitiv. Pe lângă efectele menționate mai sus ale bacteriilor și ciupercilor microscopice, se poate observa că ciupercile micorizice îmbunătățesc starea agregată a solurilor. Dezvoltând activ, miceliul formează o rețea care leagă particulele de sol. În plus, sunt capabili să se acumuleze în sol glicoproteină - glomatină, ceea ce determină aderența agregatelor din sol și le crește hidrofobicitatea. De asemenea, mucusul se formează pe hifele ciupercilor, la care aderă particulele de argilă din sol. Acest lucru contribuie la apariția agregatelor rezistente la apă care previn eroziunea solului.

Sursă: BTU Center Publications

Comments

Log in or register to post comments